Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни щодо реєстрації податкових накладних

опубліковано 08 травня 2023 о 09:43

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України (далі - ПКУ), які затверджено Законом України від 12 січня 2023 року N 2876-IX «Про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" ПКУ щодо відновлення обмеження перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування".

Відповідно до п. 89 підрозд. 2 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ тимчасово, протягом дії воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102‑IX, та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - Реєстрі) здійснюється з урахуванням таких граничних строків:

·для податкових накладних / розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до 5 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

·для податкових накладних / розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 18 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

·для розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, - протягом 18 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем).

Згідно з п.п. 69.18 п. 69 підрозд. 10 розд. XX "Перехідні положення" ПКУ  встановлено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, з метою захисту прав платників, збереження та захисту даних надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків здійснюються у робочі дні з 8 години до 20 години.

Операційний день для реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, на який припадає граничний строк реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, триває з 0 годин 00 хвилин до 24 години 00 хвилин.

 Квитанція про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації щодо податкових накладних / розрахунків коригування, поданих для реєстрації в Реєстрі протягом операційного дня, на який припадає граничний строк реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, надсилається платнику податку не пізніше наступного операційного дня.

Якщо протягом наступного операційного дня після операційного дня, на який припадає граничний строк реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, не надіслано квитанції про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування, така податкова накладна вважається зареєстрованою в Реєстрі.

Підтвердженням продавцю про прийняття його податкової накладної та/або розрахунку коригування до Реєстру є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, яка надсилається не пізніше наступного операційного дня.