Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закон №3050: основні зміни до Податкового кодексу

опубліковано 25 травня 2023 о 11:53

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що за повідомлення Державної податкової служби України, 06 травня 2023 року набув чинності Закон України від 11 квітня 2023 року № 3050-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» (далі — Закон).

У частині плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, основними нововведеннями Закону є такі:

Закон врегулював питання встановлення місцевих податків та/або зборів та/або надання податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів на територіях, де тимчасово не здійснюють свої повноваження органи місцевого самоврядування. На таких територіях рішення мають право приймати відповідні військові адміністрації та військово-цивільні адміністрації (зміни до п. 12.3 ст.12 Податкового кодексу України (далі — Кодекс));

на рішення, прийняті на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх засмічення вибухонебезпечними предметами, не поширюються вимоги п.п. 12.3.7 п. 12.3 ст. 12 Кодексу щодо заборони прийняття індивідуальних податкових пільг. Такі рішення повинні прийматися на кожний календарний рік окремо, за умови наявності відповідних заяв платників податків та на період не більше ніж до кінця поточного календарного року (зміни до п.п. 12.3.7 п. 12.3 ст. 12 Кодексу). Інформація щодо таких рішень надається контролюючим органам за місцезнаходженням земельних ділянок в електронному вигляді у порядку та за формою, затвердженими Кабінетом Міністрів України, протягом 10 календарних днів з дня прийняття відповідного рішення з обов’язковим зазначенням кадастрових номерів земельних ділянок, щодо яких прийнято відповідне рішення (новий п.п. 12.4.6 п. 12.4 ст. 12 Кодексу);

Законом змінено трактування механізму визначення переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дїі або тимчасово окупованих Російською Федераціею. Згідно з Законом такий перелік територій визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку (п. 2831.2 ст. 2831, п. 288.8 ст. 288, п.п. 69.14, 69.16, 69.22 п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу).

Більше інформації тут:

для платників плати за землю;

для платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.