Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги учасників МГК!

опубліковано 13 жовтня 2023 о 10:04

Центральне міжрегіональне управління ДПС повторно нагадує, що платники податків, які є учасниками міжнародної групи компаній (далі – МГК) та у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов'язані подавати повідомлення про участь у МГК.

Згідно з пп. 14.1.113³ п. 14.1 ст. 14 Кодексу  міжнародна група компаній (для цілей ст. 39 цього Кодексу) - дві або більше юридичні особи або утворення без статусу юридичної особи, які є податковими резидентами різних юрисдикцій (держав, територій) (зокрема якщо хоча б одна з таких осіб є податковим резидентом однієї іноземної юрисдикції (держави, території), який провадить господарську діяльність через постійне представництво в іншій юрисдикції (державі, території) та пов'язані між собою за критеріями володіння або контролю таким чином, що згідно з міжнародними стандартами фінансової звітності або іншими міжнародно визнаними стандартами фінансової звітності обов'язковою є підготовка консолідованої фінансової звітності або підготовка консолідованої фінансової звітності була б обов'язковою у разі, якщо б акції (корпоративні права) одного з таких учасників МГК перебували в обігу на національному та/або іноземному організованому фондовому ринку (фондовій біржі).

Відповідно до пп. 39.4.2.2 пп. 39.4.2 п. 39.4 ст. 39 Кодексу повідомлення про участь у МГК має містити, зокрема, таку інформацію:

а) дані* про материнську компанію МГК, до якої входить платник податків;

б) дані* про учасника МГК, який є уповноваженим учасником такої МГК на подання звіту у розрізі країн МГК, до якої входить платник податків (за наявності такого уповноваженого учасника);

в) дата, яка є останнім днем фінансового року, за який складається консолідована фінансова звітність МГК, а якщо така звітність не складається - дата закінчення фінансового року відповідно до внутрішніх положень материнської компанії МГК;

г) інформація про розмір сукупного консолідованого доходу МГК за фінансовий рік, що передує звітному, розрахований згідно із стандартами бухгалтерського обліку, які застосовує материнська компанія МГК.

У разі якщо законодавство іноземної юрисдикції податкового резидентства материнської компанії не передбачає вимоги щодо подання звітів у розрізі країн МГК для цілей автоматичного обміну податковою та фінансовою інформацією, у повідомленні про участь у МГК зазначається також інформація про те, що материнська компанія МГК не зобов'язана подавати звіт у розрізі країн МГК.

Форма та порядок складання повідомлення про участь у МГК затверджені наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2020 № 839 (в редакції наказу від 27.08.2021 №484).

 

 

Додатково звертаємо увагу на відповідальність за порушення порядку подання повідомлення про МГК.

За неподання платником податків повідомлення про участь у МГК відповідно до вимог ст. 39 Кодексу передбачено накладення штрафу (штрафів) у розмірі, встановленому в п. 120.3 ст.120 Кодексу, - 50 розмірів ПМ**.

Сплата таких фінансових санкцій (штрафів) не звільняє платника податків від обов'язку подання повідомлення про участь у МГК.

Неподання платником податків повідомлення про участь у МГК після спливу 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати штрафу (штрафів), передбаченого цим пунктом, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 5 розмірів ПМ за кожен календарний день неподання повідомлення про участь у МГК, але не більше 300 розмірів ПМ.

За несвоєчасне подання платником податків повідомлення про участь у МГК – штраф у 1 розмірі ПМ за кожний календарний день несвоєчасного подання такого повідомлення, але не більше 100 розмірів ПМ (п. 120.6 ст.120 Кодексу).

Штраф за надання недостовірної інформації в повідомленні про участь у МГК - 50 розмірів ПМ (п. 120.5 ст.120 Кодексу).

 

* зокрема, назва, дані про державу (територію) податкового резидентства, державу (територію) реєстрації (якщо відрізняється від держави/території податкового резидентства), ідентифікаційний (реєстраційний) номер (код), присвоєний материнській компанії/ учаснику МГК як платнику податків у державі (території) її реєстрації, будь-які інші ідентифікаційні (реєстраційні) номери (коди) материнської компанії/ учасника МГК та їх тип, інформація про адресу (адреси) материнської компанії/ учасника МГК (адреса місцезнаходження, адреса місця здійснення підприємницької діяльності тощо)

** ПМ - прожитковий мінімум для працездатної особи, встановлений законом на 1 січня податкового (звітного) року