Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Надходження до зведеного бюджету за 2023 рік в розрізі основних галузей

опубліковано 16 січня 2024 о 09:36

За січень-грудень 2023 року платниками Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків сплачено до Зведеного бюджету податків на суму понад 271,7 млрд гривень, що на 21,3 млрд гривень, або на 8,5% більше аналогічного періоду 2022 року.

За повідомленням керівника Центрального управління Миколи Чмерука, проведено аналіз з початку року та встановлено ТОП-галузей, які забезпечили найбільші надходження до зведеного бюджету, а саме понад 245,4 млрд грн, що складає 90,3% всіх надходжень по Центральному управлінню.

«Минулого року галузі-лідери зі сплати податків до бюджету країни змогли втримати свої позиції у рейтингу», - зазначив Микола Чмерук.

Перші позиції рейтингу по Центральному управлінню очолили наступні галузі національної економіки.

Представниками фінансової та страхової діяльності за 12 місяців 2023 року було сплачено 55,7 млрд грн, що на 0,9 млрд грн більше ніж минулого року. 

Підприємствами оптової та роздрібної торгівлі у січні-грудні 2023 року було сплачено 42,6 млрд грн податків та зборів і це на 7,7 млрд грн, або 22,1% більше надходжень 2022 року. 

Представниками переробної промисловості в 2023 році  збільшено сплату податків та зборів до бюджету та сплачено 38,8 млрд гривень, що на 75,1% більше ніж в 2022 році.

Підприємства добувної промисловості сплатили 36,8 млрд гривень податків та зборів до Зведеного бюджету. 

Підприємства, що забезпечують постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря, не зважаючи на постійні атаки безпосередньо по об’єктах критичної інфраструктури, змогли забезпечити майже 30 млрд гривень надходжень до Зведеного бюджету. 

Попри розірвання логістичних зв’язків з багатьма структурними одиницями, підприємствами транспортної інфраструктури (в т.ч. складське господарство та кур’єрська діяльність) сплачено 22,2 млрд гривень.

Підприємства зайняті в сфері інформації та телекомунікацій, забезпечити надходження до Зведеного бюджету протягом 2023 року 19,8 млрд грн. податків та зборів, що на 1,4% більше сплачених ними  в 2022 році податків. 

Також, очільник Центрального управління додав, що великі платники відіграють важливу, а іноді і вирішальну роль у наповненні бюджетів усіх рівнів та однією із складових такого успіху підприємств є ефективне обслуговування в Центральному управлінні.

Попри вкрай складну економічну ситуацію в державі, знищення критичної інфраструктури, часткову окупацію окремих територій та інших руйнівних наслідків, спричинених військовою агресією Російської Федерації, керівництво та працівники Центрального управління вдячні кожному платнику податків за злагоджену та якісну співпрацю по забезпеченню функціонування фінансової системи України. 

Керівництво Центрального управління з розумінням ставиться до тих непростих умов, у яких бізнесу сьогодні доводиться реалізувати свою діяльність, а тому воно завжди відкрите для діалогу з кожним платником.