Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ф.№20-ОПП: нюанси заповнення

опубліковано 14 лютого 2024 о 09:07

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує, що у повідомленні про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за  формою №20-ОПП (далі - Повідомлення за ф.№20-0ПП) надається інформація про всі обʼєкти оподаткування, що є власними, орендованими або передані в оренду.

Повідомлення за ф.№20-0ПП може бути подане засобами електронного звʼязку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

Слід зазначити, що інформація про місцезнаходження особи, що є основним місцем обліку, подається у Повідомленні за ф.№20-ОПП з урахуванням таких особливостей:

- у графі 2 «код ознаки надання інформації» зазначається «1 - первинне надання інформації про обʼєкти оподаткування»;

- у графі 3 «тип обʼєкта оподаткування» відповідно до рекомендованого довідника типів обʼєктів оподаткування зазначається «378 - офіс» або «682 - квартира», «685 - житловий будинок» - якщо основне місце обліку юридичної особи є місце провадження керівника або засновника юридичної особи тощо;

- графа 4 «найменування обʼєкта оподаткування» заповнюється, якщо власний обʼєкт оподаткування має найменування. При цьому, у разі відсутності найменування обʼєкта оподаткування - зазначається інвентарний номер обʼєкта оподаткування, вказаний у договорі оренди;

- у графі 5 «ідентифікатор обʼєкта оподаткування» зазначається числове значення, яке складається з коду тишу обʼєкта та внутрішнього ідентифікатора, прийнятого самим платником, що складається з 5-ти знаків.

Наприклад, для офісу ідентифікатор обʼєкта оподаткування може бути 37800001, де 378 - код типу обʼєкта оподаткування відповідно до рекомендованого довідника типів обʼєктів оподаткування, 00001 - внутрішній ідентифікатор, прийнятий платником;

- у графі 9 «стан обʼєкта оподаткування» зазначається: 2 – експлуатується; 8 - орендується або 9 - здається в оренду тощо;

- у графі 10 «вид права на обʼєкт» зазначається той вид права на обʼєкт, шо визначений відповідним правовстановлюючим документом: 1 - право власності; 7 - право довгострокового користування або оренди; 8 - право короткострокового користування, оренди або найму тощо.

Згідно з п.8.4. розділу VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588, повідомлення про обʼєкти оподаткування або обʼєкти, повʼязані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Статтею 63 Податкового кодексу України встановлено обовʼязок платника податків повідомляти про всі обʼєкти оподаткування і обʼєкти, повʼязані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.