Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про зміни обчислення акцизного податку у разі недотримання норм втрат/витрат підакцизної продукції

опубліковано 01 травня 2024 о 09:10

1. Особливості внесених змін до Податкового кодексу України (далі – Кодекс) 

Законом України від 23 лютого 2024 року № 3603-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» (далі – Закон № 3603), який набрав чинності 16 березня 2024 року, внесено зміни до п. 214.6 ст. 214 Кодексу, яким встановлюється особливість визначення бази оподаткування акцизним податком з урахуванням: 

1.1. норм втрат підакцизної продукції: 

виробничих втрат спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, норми втрат спирту, виноматеріалів, соків під час виробництва алкогольних напоїв, норми виробничих втрат алкогольних напоїв; 

втрат нафтопродуктів під час їх приймання, зберігання, відпуску, перевантаження та транспортування; 

сукупних втрат та відходів ферментованої тютюнової сировини під час її зберігання, транспортування і використання у виробництві тютюнових виробів; 

сукупних втрат та відходів неферментованої тютюнової сировини під час зберігання, транспортування, виробництва ферментованої тютюнової сировини; 

втрат рідин, що використовуються в електронних сигаретах, під час їх зберігання, транспортування і використання у виробництві, у тому числі електронних сигарет. 

Розмір норм втрат окремих підакцизних товарів (спирту, біоетанолу, спиртових дистилятів, нафтопродуктів) встановлюється Кабінетом Міністрів України, зокрема: 

постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2022 року № 1218 затверджено норми виробничих втрат і виходу спирту етилового, у тому числі біоетанолу; 

постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 року
№ 1310 затверджено норми виробничих втрат спирту коньячного, зернового дистиляту та інших спиртових дистилятів і норм втрат спирту та готової продукції під час виробництва деяких видів алкогольних напоїв; 

постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року № 77 затверджено вимоги до обліку, зберігання, відпуску, приймання і транспортування спирту етилового та норми втрат спирту етилового під час зберігання та транспортування залізничним, водним і автомобільним транспортом; 

постановою Кабінету Міністрів України від 05 серпня 2020 року № 686 затверджено норми втрат нафтопродуктів під час їх приймання, зберігання, відпуску, перевантаження та транспортування. 

Розмір нормативних втрат інших видів підакцизної продукції (тютюнових виробів та сировини) визначається безпосередньо п. 214.6 ст. 214 Кодексу. 

1.2. норм виходу/витрат підакцизної продукції: 

- виходу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу – затверджуються Кабінетом Міністрів України; 

- середніх витрат ферментованої тютюнової сировини для виробництва сукупно усіх тютюнових виробів – протягом календарного (звітного) місяця середні витрати ферментованої тютюнової сировини для виробництва сукупно усіх тютюнових виробів, облік яких ведеться у: 

штуках, не можуть перевищувати 600 грамів на 1000 штук таких тютюнових виробів (без урахування втрат); 

кілограмах, не можуть перевищувати 1000 грамів на 1000 грам таких тютюнових виробів (без урахування втрат). 

  

2. Щодо порядку визначення бази оподаткування акцизним податком у разі наявності 

2.1. понаднормативних втрат та відходів: 

пунктом 214.6 ст. 214 Кодексу передбачений порядок визначення бази оподаткування акцизним податком у разі наявності понаднормативних втрат та відходів, а саме для: 

спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів базою оподаткування є понаднормативно втрачена їх кількість; 

спирту, виноматеріалів, соків та алкогольних напоїв під час виробництва алкогольних напоїв – кількість таких понаднормативно втрачених товарів (продукції) під час виробництва алкогольних напоїв або понаднормативних виробничих втрат алкогольних напоїв, норми по яких визначені постановою Кабінету Міністрів України; 

ферментованої тютюнової сировини – втрачений обсяг тютюнової сировини під час її зберігання, транспортування і використання у виробництві тютюнових виробів, який перевищує сукупні норми втрат та відходів, визначені Кодексом, за відповідний календарний (звітний) місяць; 

неферментованої тютюнової – втрачений обсяг тютюнової сировини під час її зберігання, транспортування, виробництва ферментованої тютюнової сировини, який перевищує сукупні норми втрат та відходів, визначені Кодексом, за відповідний календарний (звітний) місяць; 

рідин, що використовуються в електронних сигаретах, у тому числі електронних сигарет – втрачений об’єм таких рідин під час їх зберігання, транспортування і використання у виробництві, який перевищує норми втрат, визначені Кодексом, протягом такого календарного (звітного) місяця; 

нафтопродуктів під час їх приймання, зберігання, відпуску, перевантаження та транспортування та якщо з таких обсягів акцизний податок не сплачувався або сплачувався за пільговою ставкою – втрачений обсяг нафтопродуктів, який перевищує норми втрат, затверджені постановою Кабінету Міністрів України. 

2.2. незабезпечення виходу/понаднормативних витрат підакцизної продукції: 

у разі незабезпечення нормативного виходу спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів, допущеного з вини виробника під час виробництва спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів, базою оподаткування є кількість спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів, яка визначається як різниця між кількістю спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів, яку можна було б виробити з дотриманням затверджених Кабінетом Міністрів України норм виходу, і кількістю фактично вироблених спирту етилового, у тому числі біоетанолу, спиртових дистилятів. 

За наявності понаднормативних витрат ферментованої тютюнової сировини під час виробництва тютюнових виробів базою оподаткування є: 

для тютюнових виробів, облік яких ведеться у кілограмах, – обсяг понаднормативно витраченої ферментованої тютюнової сировини у виробництві тютюнових виробів; 

для тютюнових виробів, облік яких ведеться в штуках, – кількість таких тютюнових виробів, яку можна було б виробити з обсягів перевитраченої тютюнової сировини з розрахунку 600 грамів на 1000 штук.