Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним!

опубліковано 12 липня 2024 о 10:25

Державна податкова служба України інформує, що територіальними підрозділами податкового аудиту ДПС з метою припинення незаконної діяльності у сфері торгівлі паливно-мастильними матеріалами та забезпечення прозорості ведення господарської діяльності на ринку пального і упередження ухилень від оподаткування на постійній основі здійснюється аналіз інформації щодо суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлі пальним. 

Станом на 01.07.2024 на території України налічувалося понад 1,3 тис. суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібний продаж пального, якими зареєстровано понад 6,7 тис. реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО). 

ДПС нагадує, що наразі для суб’єктів господарювання, які проводять розрахункові операції при продажу товарів, у тому числі пального, є законодавчо встановлений обов’язок застосовувати РРО та видавати відповідні розрахункові документи (фіскальні чеки). 

Підрозділами податкового аудиту ДПС за результатами організованих у 2024 році контрольно-перевірочних заходів, проведених у місцях роздрібного продажу пального (АЗС/АГЗС), встановлено численні порушення порядку проведення розрахунків, за які територіальними органами ДПС застосовано штрафні (фінансові) санкції на загальну суму понад 54,1 млн гривень. 

Лише у червні поточного року територіальними підрозділами податкового аудиту проведено 107 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним. За їх результатами порушникам очікується донарахування штрафних (фінансових) санкцій на загальну суму понад 7,2 млн гривень. 

Робота ДПС щодо виявлення суб’єктів господарювання, які не фіксують розрахункові операції та не забезпечують прозорість операцій шляхом реєстрації всіх продажів пального через фіскальні реєстратори, активно триває. 

Звертаємо увагу покупців, що на вебпорталі ДПС у розділі «Е-сервіси» функціонує пошуковий сервіс «Пошук фіскального чека», який розміщений за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check. Він дозволяє здійснити пошук чека РРО/ПРРО, перевірити його справжність та припинити незаконну діяльність окремих торгівців.    

У випадках виявлення фактів відсутності електронної копії чека на вебпорталі ДПС просимо інформувати податкові органи у чат-бот «StopViolationBot» месенджеру «Telegram» для організації та проведення відповідних контрольно-перевірочних заходів.