Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості реєстрації РК до ПН

опубліковано 16 липня 2024 о 13:25

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що при відвантажені товарів чи наданні послуг у платника виникає обов’язок скласти податкову накладну (далі- ПН), та у встановлений термін зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), на це вказано в пп. 201.1, п.п. 201.7 та  п.п.201.10 ст. 201 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

ПН виписується на кожне постачання, а також на попередню оплату, що надійшла на банківський рахунок.

Для покупця товарів чи послуг дана ПН є підставою для віднесення сум ПДВ до податкового кредиту (далі – ПК).

У випадку, якщо після відвантаження таких товарів чи надання послуг, змінено будь які істотні умови щодо кількості чи ціни постачання, чи у випадку повернення товарів/коштів, суми ПДВ підлягають коригуванню, та відповідно необхідно скласти до раніше виписаної ПН, розрахунок коригування (далі - РК), та зареєструвати в ЄРПН. (п.192.1 ПКУ).

РК до ПН не може бути зареєстрований в ЄРПН пізніше 1095 календарних днів з дати складання ПН, до якої складений такий РК.

РК, складений постачальником товарів/послуг до ПН, яка складена на отримувача - платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:

-  постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;

-  отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений РК отримувачу. 

 

Варто зауважити, що постачальник може зменшити податкові зобов’язання (далі – ПЗ), тільки після реєстрації в ЄРПН коригуючої ПН.

З вище наведеного, якщо повернення передоплати відбулося після сплину 1095 то як відкоригувати включену до ПК ПН. Пунктом 198.5 ПКУ визначено правила по формуванню ПЗ, так званого умовного продажу, по раніше включених ПН до декларації з ПДВ, якщо такий ПК не використовується в господарській діяльності.

Постановою Кабміну №569 затверджено Порядок електронного адміністрування ПДВ.

Відповідно до Постанови та п. 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 Податкового кодексу України, починаючи з 01 липня 2015 року, на підставі ПН та коригуючих ПН до них,  розраховується сума реєстраційного ліміту.

Отже, суми ПДВ, відповідно до ПН, складених з 01 липня 2015 на платника ПДВ, та при їх реєстрації, враховуються при розрахунку реєстраційного ліміту.

Таким чином, у випадку повернення передоплати  покупцю, постачальник повинен скласти і зареєструвати РК до відповідної ПН. РК не може бути зареєстрований в ЄРПН після сплину трьох років.

Отже, відсутність зареєстрованого РК на суму передоплати, яка повертається покупцю, не скасовує обов’язок покупця щодо коригування ПК, що сформований на підставі ПН, складеної на суму  передоплати.

У випадку якщо передоплата була до 01.07.2015, та відповідно виписана ПН за фактом передоплати, то зменшення ПК потрібно здійснити на підставі бухгалтерської довідки.

Якщо така ПН складена після 01 липня 2015 року, то такий покупець повинен виписати ПЗ, на підставі п. 198.5 ПКУ, на суму податку яка була включена до ПК, та відповідно зареєструвати ПН.