Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як платник податків може повернути помилково сплачені кошти з єдиного внеску та подати заяву про таке повернення ?

опубліковано 19 липня 2024 о 12:57

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує, що наказом Міністерства фінансів України 23 липня 2011 року № 417 затверджено Порядок зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – Єдиний внесок) або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів (далі – Порядок № 417).

Повернення здійснюється на підставі заяви платника про повернення коштів з рахунків 3556 (далі - Заява), яка подається до територіального органу ДПС за місцем обліку помилково сплачених коштів, за формою, визначеною у додатку 1 до Порядку  № 417.

У заяві платник зазначає код  та назву платника, який здійснив помилкову сплату коштів, реквізити рахунку, на який було сплачено кошти, реквізити розрахункового документа (номер, дата, сума), суму повернення згідно з заявою платника, визначає напрям перерахування помилково сплачених коштів, що повертаються та реквізити рахунку, на який перераховуються кошти. 

Заява може бути подана платником до територіального органу ДПС в електронній формі (у т. ч. через Електронний кабінет) та з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту інформації, електронних довірчих послуг та електронного документообігу.

До Заяви Платник обов'язково додає копію розрахункового документа (квитанції, платіжного доручення тощо), що підтверджує сплату коштів на рахунок 3556 (до Заяви в електронній формі - електронну копію зазначеного документа). Копія цього документа завіряється Платником особисто.

Територіальний орган ДПС, у строк не пізніше тринадцяти робочих днів з дати надходження заяви, подає до відповідного головного управління Державної казначейської служби України розрахунковий документ на повернення коштів з рахунку 3556, на який їх було сплачено.

Актуальні реквізити рахунків для сплати єдиного внеску розміщені на головній сторінці офіційного вебпорталу ДПС та на вебсторінках територіальних органів ДПС за адресою: https://tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv/, а також у вкладці "Стан розрахунків з бюджетом" приватної частини Електронного кабінету.