Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань, які виникли внаслідок самостійного уточнення раніше задекларованих зобов’язань у бік зменшення суми грошових зобов’язань

опубліковано 09 серпня 2024 о 08:57

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків звертає увагу, що надміру сплачені грошові зобов’язання - це суми коштів, які на певну дату зараховані до відповідного бюджету або на єдиний рахунок понад нараховані суми грошових зобов’язань, граничний строк сплати яких настав на таку дату, а не суми коштів, які виникли в результаті зменшення раніше задекларованого податкового зобов’язання в уточнюючих розрахунках.

Надміру сплачені суми грошових зобов’язань — це суми коштів, надмірність надходжень яких до бюджету не лише декларується платником податків, а й підтверджується контролюючим органом в межах його функціональних повноважень у зв’язку із здійсненням контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків, зборів, платежів.

Отже, переплата, яка виникла в результаті зменшення податкового зобов’язання в уточнюючих розрахунках потребує підтвердження визначення «надміру сплачені грошові зобов’язання» (з урахуванням норм п.п. 14.1.115 
п. 14.1 статті 14 Кодексу), що можливо здійснити під час проведення контрольно-перевірочних заходів.

При цьому в рамках камеральної перевірки, проведення якої регламентовано ст. 75, 76 Кодексу, підтвердити факт правомірності повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань з податку на прибуток неможливо, для цього необхідним є проведення документальної планової або позапланової перевірки. Такі перевірки проводяться контролюючими органами в межах їх повноважень виключно у випадках та у порядку, встановлених Кодексом.