Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості застосування платниками кодів видів пільг в процесі декларування окремих податків

опубліковано 10 жовтня 2024 о 09:17

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що на вебпорталі ДПС у розділі «Онлай-навчання» розміщені інформаційні матеріали щодо особливостей застосування платниками кодів видів пільг в процесі декларування окремих податків. 

Податкова пільга - передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав (пункт 30.1 статті 30 Податкового кодексу України ).

Суб’єкт господарювання, який не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та відображає інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності, що подається контролюючому органу у строки, встановлені Податковим кодексом України (пункт 2 Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженого Постановою КМУ від 27.12.2010 №1233).

Платник податків вправі відмовитися від використання податкової пільги (крім податкових пільг з податку на додану вартість) чи зупинити її використання на один або декілька податкових періодів, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Податкові пільги, не використані платником податків, не можуть бути перенесені на інші податкові періоди, зараховані в рахунок майбутніх платежів з податків та зборів або відшкодовані з бюджету (пункт 30.4 статті 30 Податкового кодексу України) 

Платник податків у податковій звітності зазначає наступну інформацію :

код пільги за кожним видом податкових пільг, найменування пільг згідно з довідником пільг, форма та порядок ведення якого затверджуються ДПС; 

сума податку (збору), не сплаченого до бюджету у зв'язку з отриманням податкової пільги (вивільнені від оподаткування кошти);

строк користування податковою пільгою у звітному періоді - число, місяць, рік початку та закінчення

користування пільгами. У разі коли строк користування податковою пільгою встановлений до початку звітного періоду і продовжується після його закінчення, такий строк збігається з датою початку та закінчення зазначеного періоду; 

сума податкової пільги, що використана за цільовим призначенням - обсяг пільг за платежами відповідно до довідника пільг у разі цільового використання податкових пільг.

Нагадуємо, що Довідник пільг щокварталу або позачергово оновлюються на офіційному вебпорталі ДПС у разі прийняття змін до чинного законодавства України в частині встановлення нової податкової пільги, зміни її редакції або термінів дії податкової пільги.

Довідник пільг розміщуються на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/54005.htm

 

Додаткові матеріали 

Особливості застосування платниками кодів видів пільг в процесі декларування окремих податків