Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олена Антіпова: «Порушення норм податкового законодавства коштуватиме підприємству газотранспортної галузі 832,5 млн гривень»

опубліковано 21 квітня 2021 о 11:06

На супроводженні в Центральному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків перебуває судова справа №640/20596/18, предметом оскарження в якій є прийняті контролюючим органом податкові повідомлення-рішення, на загальну суму 832,5 млн гривень. Про це повідомила заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Олена Антіпова.

За її словами судова справа ініційована підприємством АТ «Укртрансгаз», основним видом діяльності якого, є транспортування газу.

Вказане підприємство придбавало газ для забезпечення виробничо-технологічних потреб та для забезпечення фізичного балансування газотранспортної системи.

«Під час перевірки встановлено, що природний газ на виробничо-технологічні витрати використовується товариством як в оподатковуваних так і неоподатковуваних операціях»,- зазначила Олена Антіпова.

У зв’язку з чим розподіл ПДВ, який використовувався в неоподатковуваних операціях до 01.07.2015 здійснювалося шляхом коригування податкового кредиту, а після 01.07.2015 шляхом нарахування податкових зобов’язань.

Отже, основним порушенням під час проведення перевірки встановлено незастосування платником податків п.199.1 ст. 199 Податкового кодексу України правила розрахунку ПДВ по операціям з використання природного газу в неоподатковуваних операціях, що призвело до заниження зобов’язань з ПДВ.

«Таким чином, Шостий апеляційний адміністративний суд погодився з доводами Центрального управління та прийняв рішення на користь податкового органу», - підсумувала заступниця керівника.