Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Що потрібно врахувати при листуванні з контролюючим органом з питання повернення помилково або надміру сплачених сум грошових зобов’язань

опубліковано 21 квітня 2021 о 11:07

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує, що умови повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені визначено статтею 43 Податкового кодексу України (далі – Кодексу).

Згідно з пунктом 43.4 статті 43 Кодексу платник податків подає заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені у довільній формі, в якій зазначає напрям перерахування коштів:

на поточний рахунок платника податків в установі банку;

на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету;

повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку.

Слід зазначити, що згідно вимог Кодексу, поточний рахунок платника податків в установі банку повинен бути на обліку в контролюючих органах.

Абз. 2 п. 1 розділу ІІ  Порядку інформаційної взаємодії ДФС України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, затвердженого наказом МФУ від 11.02.2019 № 60, встановлено, що заява може бути подана платником до територіального органу ДПС в електронній формі за допомогою засобів інформаційно-телекомунікаційних систем та з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту інформації, електронних довірчих послуг та електронного документообігу, що значно полегшує дії платників в умовах карантинних обмежень.