Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Структура власності: обов’язково надаємо державному реєстратору

опубліковано 23 липня 2021 о 10:59

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків звертає увагу платників податків, що з 11 липня поточного року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 19.03.2021 № 163 «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності».

Відтепер структура власності – це офіційний документ, що в обов’язковому порядку надається державному реєстратору. Структура власності є схематичним зображенням, в якому зазначаються всі особи, які прямо чи опосередковано володіють юридичною особою. Структура власності готується у довільній формі та підписується керівником.  Зразки складання схематичного зображення структури власності оприлюднюються на офіційному вебсайті Мінфіну.

Так, усі юридичні особи, щодо яких в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, мають бути відомості про кінцевих бенефіціарних власників, зобов’язані до 11.10.2021 надати до ЄДР інформацію про свою структуру власності.

Для цього до ЄДР достатньо подати:

заяву за формою №2;

структуру власності за формою та змістом згідно з Наказом №163;

витяг, виписку чи інший документ із торговельного, судового, банківського реєстру, що підтверджує реєстрацію юр.особи-нерезидента у країні її місцезнаходження - якщо засновником є юр. особа-нерезидент;

нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником - для фізичної особи - нерезидента.

Так, Міністерством юстиції України спільно з ГО «Форум розвитку громадянського суспільства», «Innovating Governance Association» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та проекту Ради Європи «Посилення заходів із протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в Україні» розроблено інтерактивний курс «Визначення кінцевого бенефіціарного власника», з яким можна ознайомитися за посиланням: www.kbv.csdf.org.ua.