Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ЄСВ: чотири групи платників та особливості їх оподаткування

опубліковано 29 липня 2021 о 09:41

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що для ФОП і ТОВ у 2021 році залишається чотири групи платників  єдиного податку та загальна система оподаткування. Перша група створена для торгівлі на ринках, четверта – для аграріїв. Загальна система оподаткування та друга з третьою групи – найбільш розповсюджені в Україні.

Загальна система оподаткування дозволяє використовувати всі види діяльності, які передбачені КВЕДом та підходить для тих підприємців, які заробляють на різниці між придбаним та проданим товаром, тому мають ставку в розмірі 18% від прибуток (саме прибуток, а не оборот).

Юридичні особи, які на даній системі оподаткування сплачують податок саме з прибутку, який обчислюється між доходом і витратами. Тому ТОВ, яка має значний обсяг витрат (обладнання, закупівля матеріалів, оренда офісних та виробничих приміщень, тощо) набагато вигідніше перебувати на загальній системі оподаткування, оскільки в такому випадку сума прибутку може бути або дуже малою, або навіть від’ємною.

Для приватних підприємців, які обирають загальну систему оподаткування,  залишається обов’язкове ведення обліку доходів та витрат.

Незалежно від обраної системи оподаткування всі ФОП, які одночасно з підприємницькою діяльністю є найманими працівниками, тобто, мають основне місце роботи, з 1 січня 2021 року можуть бути звільнені від ЄСВ. Дана пільга діє в тому разі, якщо за звітний місяць роботодавець сплатив за такого найманого працівника ЄСВ у розмірі не менше за мінімальний страховий внесок (ч. 6 ст.4 Закону № 2464).

На спрощеній системі оподаткування існують обмеження щодо видів діяльності, тобто ті, якими не можна займатися (виробництво та торгівля алкоголем та іншими підакцизними товарами), а також обмеження щодо видів діяльності на конкретних групах.

Перша група ФОП сплачує єдиний податок та ЄСВ з лімітом 1 002 000 грн. річного обороту та має право займатися торгівлею на ринках та надавати послуги населенню.

Друга група ФОП сплачує ЄСВ та єдиний податок щомісячно, фіксовано, з лімітом в 5 004 000 грн. обороту на рік. Має право займатися ресторанним господарством, виробництвом та продажем товарів, а також надання послуг населенню та платникам єдиного податку. Але що стосується IT-сфери, для них не завжди підходить дана система оподаткування та група. Податок сплачується кожного місяці.

Третя група ФОП сплачує ЄСВ та 5% податку від прибутку з лімітом 7 002 000 грн. річного обороту. Ця група підходить для юридичних осіб та дозволяє надавати послуги без обмежень. Податок сплачується один раз на квартал.

Четверта група створена для аграріїв та має власні умови реєстрації.  Сплачується податок щоквартально.