Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Анна Пужай-Череда: «Обов'язкова умова для відсутності зауважень з боку податкової - це реальність всіх документально оформлених операцій»

опубліковано 06 серпня 2021 о 12:01

На жаль, сьогодні підприємства знаходять безліч способів обійти законодавство та уникнути необхідності виконувати свій обов’язок перед державою – вчасно та в повній мірі сплачувати податки. Таким «винахідникам» фахівці Центрального управлінням здійснюють активну протидію. Про це зазначила заступник начальника Центрального управліня ДПС по роботі з великими платниками податків Анна Пужай-Череда.

За її словами, "нетиповий" експорт сільгосппродукції - один із фактів мінімізації податкових зобов'язань з ПДВ.  Така мінімізація можлива завдяки оподаткуванню всіх експортних операцій за нульовою ставкою, що дозволяє нарахований такими платниками при придбанні експортованого зерна податковий кредит у повній сумі використовувати для зменшення власних податкових зобов'язань з ПДВ при реалізації зовсім інших товарів/послуг власного виробництва. Тому, обов'язковою умовою  для відсутності зауважень з боку контролюючих органів - реальність всіх документально оформлених операцій з придбання сільгосппродукції.

Так, в ході документальної перевірки одного з  підприємств, основним видом діяльності якого є роздрібна торгівля  побутовою технікою, виявили нехарактерні для його основного виду діяльності операції з придбання і експорту понад 70 тис. тонн  сільгосппродукції (кукурудзи, пшениці) загальною вартістю 660,0  млн грн.  За документами, вказану продукцію нібито придбано у підприємств, які здійснюють  сталу діяльність на ринку зерна. Проте, фактично, ні серед безпосередніх "постачальників" зазначеного "нетипового" експортера, ні серед їх "контрагентів" не виявилося реальних суб'єктів господарювання, які б могли виробляти, зберігати та поставляти с/г продукцію (відсутні трудові ресурси, земельні ділянки, с/г техніка, посівний матеріал). Початкове "введення" в обіг сільгосппродукції (кукурудзи, пшениці) у ланцюгах її псевдопостачання оформлено через так звані "скрутки", які декларують нереальні операції з придбання товарів однієї номенклатури, а реалізації зовсім іншої - в якій і зацікавлені користувачі схемного ПДВ.

«За результатами документальної перевірки констатовано неправомірне формування платником податкового кредиту за оформленими лише на папері операціями з придбання зерна у "постачальників", які фактично не могли їх поставити, та донараховано грошових зобов'язань з ПДВ і податку на прибуток підприємств загалом на  164 млн грн»,- повідомила заступник керівника.