Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Співробітники Центрального управління взяли участь у навчальній нараді з питань одноразового добровільного декларування

опубліковано 06 серпня 2021 о 16:03

Співробітники Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків взяли участь у навчальній нараді з питань одноразового добровільного декларування, яку проводили фахівці Державної податкової служби України.

Під час проведення наради було роз’яснено основні норми та положення Закону України від 15 червня 2021 року № 1539-ІХ, а також розглянуто комплекс питань щодо подання декларації.  

Так, з 1 вересня 2021 року громадяни матимуть право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що набуті до 1 січня 2021 року, за які з будь-яких причин податки не були сплачені раніше.

 

 

До того ж, декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина. Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи-резиденти, у тому числі самозайняті особи, та фізичні особи-нерезиденти України, які на момент отримання об'єкту декларування були резидентами, а також є чи були платниками податків.

Декларація подається до центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну податкову політику, безпосередньо платниками в електронній формі.

Декларант може вказати серед активів валютні цінності, крім коштів у готівковій формі, цінні папери, рухоме та нерухоме майно, об'єкти незавершеного будівництва, частки у майні юридичних осіб, які знаходяться в Україні чи за кордоном.

Також, під час наради було зазначено, що декларація підлягає лише камеральній перевірці, тобто на предмет наявності арифметичних та логічних помилок. Проведення перевірок податківцями щодо джерела походження активів, набутих декларантом, заборонено. Окрім того, задекларована інформація не може бути використана при проведенні планових перевірок або як докази у кримінальних провадженнях тощо.