Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи має платник податків право на податковий кредит по негосподарським операціям?

опубліковано 22 вересня 2021 о 08:43

Податковий кредит – це сума, на яку платник ПДВ має право зменшити податкове зобов’язання звітного (податкового) періоду. Однак, чи має платник податків право на податковий кредит по негосподарським операціям? На це питання відповідає заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Роман Кріль.

1. Які операції не є господарською діяльністю?

Відповідно до п.п. 14.1.36. п. 14.1 ст. 14 Податкового Кодексу України, господарська діяльність – це діяльність особи, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами.

Отже, виходячи з вищенаведеного, не є господарською діяльністю – операція, яка не направлена на отримання доходу.

2. Чи має платник податків право на податковий кредит по операціям, що не є господарською діяльністю?

Податкові накладні, отримані з Єдиного реєстру податкових накладних, є для отримувача товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, відповідно до абз. 3 п. 198.6 ст. 198 Податкового кодексу України.

3. Чи необхідно платнику нараховувати собі податкові зобов’язання по даним операціям?

Відповідно до п.п. «г» п. 198.5 ст. 198 Податкового кодексу платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ст. 189 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН в терміни, встановлені Податковим кодексом для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами придбаними/виготовленими з податком на додану вартість, призначені для їх використання або починають використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, крім випадків, передбачених п. 189.9 ст. 189 Податкового кодексу.

4. Чи може платник відмовитися від формування податкового кредиту по операціям, що не є господарською діяльністю?

Відмовитися від формування податкового кредиту за операціям, що не є господарською діяльністю, щоб не на нараховувати податкові зобов’язання згідно з п.п. «г» п. 198.5 ст. 198 Податкового кодексу України, покупець не може. Адже під такий «компенсаційний» порядок підв’язана робота системи електронного адміністрування податку на додану вартість. Згідно з нею всі податкові накладні зареєстровані в ЄРПН на ім’я покупця, автоматично збільшують суму його реєстраційного ліміту.

Отже, платник податків має право на податковий кредит по операціям що не є господарською діяльністю відповідно до  абз. 3 п. 198.6 ст. 198 Податкового кодексу України, але зобов’язаний нараховувати податкове зобов’язання відповідно до п.п. «г» п. 198.5 ст. 198 Податкового кодексу України, зауважив Роман Кріль.

Тож, шановні платники, традиційно закликаємо вас ретельно розглянути дане питання. А також, під час самостійного встановлення фактів не нарахування податкових зобов’язань з податку на додану вартість скористатись нормою чинного законодавства щодо виправлення самостійно виявлених помилок шляхом надання уточнюючого розрахунку. Це дасть змогу зменшити витрати підприємства із сплати штрафних санкцій, які за результатами податкових перевірок є значно більшими ніж при подачі уточнюючого розрахунку, наголосив заступник керівника.