Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Великі працедавці сплатили до бюджету майже 10 млрд ПДФО

опубліковано 13 жовтня 2021 о 09:30

З початку року великий бізнес, представники якого водночас є й найбільшими роботодавцями країни, перерахував до держбюджету 9,9 млрд грн податку на доходи фізичних осіб. Cума сплаченого податку з доходів офіційно працевлаштованих осіб перевищує показники минулого року на 18,6 %, або 1,6 млрд грн додаткових надходжень до бюджету. Про це повідомив заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Павло Чернов.

Заразом місцевий бюджет Києва отримав за 9 місяців 2021 року 6,6 млрд грн податку на доходи фізичних осіб, що на понад 1 млрд грн або на 18,6% більше, ніж торік.

Як відомо, ПДФО є основним джерелом наповнення місцевої скарбниці. У структурі надходжень він займає топові позиції – понад 60 відсотків від загальної суми інших податків і зборів. А надходження від великих платників складають левову частку цього збору.

Запорукою створення прозорих умов сплати податку на доходи фізичних осіб та забезпечення його надходження до бюджетів усіх рівнів є цілий комплекс спільних заходів органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та фіскальних органів регіону у напрямку легалізації трудових відносин.

«Приємно відзначити, що великі компанії-роботодавці дотримуються вимог трудового законодавства щодо офіційного оформлення співробітників, своєчасної виплати заробітної плати на рівні не менше встановленого законодавством. А фахівці Центрального управління, у свою чергу, вживають заходи щодо недопущення виплат у “конвертах”. Адже податок на доходи фізичних осіб є одним із головних бюджетоутворюючих податків, завдяки якому формується фінансова база держави та забезпечується добробут громадян, зокрема, соціально незахищених верств населення», - підкреслив Павло Чернов.