Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Показник «SПеревищ» в Системі електронного адміністрування ПДВ: чому він виникає?

опубліковано 27 жовтня 2021 о 08:55

Показник «Сума перевищення» в Системі електронного адміністрування ПДВ – що означає та чому виникає? На дані питання надає відповідь заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Роман Кріль.

Що таке показник «Сума перевищення» в Системі електронного адміністрування ПДВ та якими нормативно-правовими документами регламентовано?

Основні принципи функціонування Системи електронного адміністрування ПДВ визначено ст. 2001 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI зі змінами та доповненнями та регламентовано Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.04.2014 № 569.

Таким чином, відповідно до п. 2001.3 ст. 2001, сума перевищення – це загальна сума перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, пояснив заступник керівника.

Що є основними причинами виникнення показника «Сума перевищення» між задекларованими показниками податкових зобов’язань та даних Єдиного реєстру податкових накладних?

Серед причин виникнення даного показника може бути:

відсутність реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування;

відображення в податковій звітності зареєстрованих помилкових податкових накладних та розрахунків коригування;

помилки платників при включенні до декларації з ПДВ розрахунків коригування на зменшення/збільшення податкових зобов’язань з ПДВ, зареєстрованих із запізненням.

Чи може платник податків перевірити суми перевищення самостійно?

Так, може. Через «Електронний кабінет», в меню «Система електронного адміністрування ПДВ» наявний доступ до «Інформації про суми перевищення». За допомого даного сервісу платникам податків надано можливість перегляду інформації щодо даних розрахунку суми перевищення та результати порівняння податкової звітності з ПДВ та ЄРПН, зауважив заступник.

Платник податків самостійно не виправляє показники податкової звітності, в якій наявні суми перевищення, які наслідки?

Контролюючий орган у відповідності до вимог податкового законодавства проводить контрольно-перевірочні заходи із відповідним застосуванням штрафних санкцій згідно до ст. 1201 Податкового кодексу, зазначив Роман Кріль.