Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Cтавка державного мита при нотаріальному посвідченні договору оперативного лізингу рухомого майна

опубліковано 27 жовтня 2021 о 08:54

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що відповідно до п.п. «а» п.п. 14.1.97 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) оперативний лізинг (оренда) – операція юридичної чи фізичної особи (лізингодавця/орендодавця), за якою лізингодавець/орендодавець передає іншій особі (лізингоодержувачу/орендарю) основні засоби, придбані або виготовлені лізингодавцем/орендодавцем, на умовах інших, ніж ті, що передбачаються фінансовим лізингом.

Справляння державного мита в Україні регулюється Декретом Кабінету України від 21 січня 1993 року № 7-93 «Про державне мито» із змінами і доповненнями (далі –Декрет № 7-93).

Статтею 1 Декрету № 7-93 встановлено, що платниками державного мита на території України є фізичні та юридичні особи за вчинення в їхніх інтересах дій та видачу документів, що мають юридичне значення, уповноваженими на те органами.

Перелік найменувань документів і дій, що сплачується державним митом наведено у ст. 2 Декрету № 7-93, а розміри ставок державного мита – у ст. 3 Декрету № 7-93.

При цьому, окремої ставки державного мита за нотаріальне посвідчення договору оперативного лізингу рухомого майна нормами Декрету № 7-93 не встановлено.

Враховуючи те, що договір оперативного лізингу (оренди) рухомого майна, має майновий характер, то державне мито при його нотаріальному посвідченні справляється відповідно до п.п. «д» п. 3 ст. 3 Декрету № 7-93, як за посвідчення інших договорів, що підлягають оцінці, тобто 1 відс. суми договору, але не менше 1 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.