Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З 2 вересня діють зміни до Інструкції щодо нарахування і сплати ЄСВ

опубліковано 14 вересня 2022 о 10:36

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП інформує, що наказом Міністерства фінансів України від 28.07.2022 №216 (зареєстрованим в Міністерстві юстиції 15.08.2022 за №914/38250) затверджено зміни до «Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Інструкція). Наказ набув чинності з дня його офіційного оприлюднення в «Офіційному віснику України» від 02.09.2022 №68.

З 02.09.2022 року внесені зміни в частині:

1)  нарахування та сплати ЄСВ платниками, які призвані на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, на весь строк їх військової служби та передбачення для зазначених платників подання заяви після звільнення з військової служби. З огляду на це оновлено форму Заяви, додаток 1 до Інструкції;

2)  відображення особливостей визначення бази нарахування ЄСВ для платників єдиного внеску резидента Дія Сіті.

 

Фізичні особи-підприємці (далі – ФОП) і особи, що провадять незалежну професійну діяльність, які мають основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом Дія Сіті у порядку та на умовах, передбачених Законом України від 15.07.2021 №1667-ІХ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», (далі – Закон), звільняються від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавець (резидент Дія Сіті) сплатив страховий внесок за них у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

У разі сплати за таких осіб роботодавцем (резидент Дія Сіті) страхового внеску за місяці звітного періоду у розмірі менше мінімального страхового внеску,  такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення бази нарахування єдиного внеску за місяці звітного періоду, за яких роботодавець (резидент Дія Сіті) сплатив страховий внесок за місяці звітного періоду у розмірі менше мінімального страхового внеску. Самостійно визначена такими особами база нарахування не може перевищувати максимальну величину бази нарахування єдиного внеску, встановлену цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Інструкцією доповнено правила нарахування та сплати ФОП – працівниками резидента Дія Сіті. Звільнення від сплати ЄСВ у ФОПів – основних працівників відповідно до Закону України від 13.05.2020 №592-ІХ «Про внесення змін до Закону України  «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» почало діяти з 01.01.2021 року та поширюється на працівників резидента Дія Сіті.