Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Самостійне коригування з ТЦ

опубліковано 06 грудня 2022 о 13:44

Великими платниками податків, які обслуговуються в Центральному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків, щорічно здійснюється самостійне коригування податкових зобов’язань через застосування правил трансфертного ціноутворення.

Так, кожний 4-й великий платник податків, який подав звіт про контрольовані операції,  провів самостійне коригування податкових зобов’язань.

Наразі загальна сума самостійних коригувань становить вже понад 9 млрд грн.

Протягом поточного, такого важкого для нашої країни, року 55 суб’єктів господарювання збільшили об’єкт оподаткування податком на прибуток на 1,1 млрд. грн, з них половину суми складають коригування звітів за 2021 звітний рік, здійснених 46-ма компаніями.

Нагадуємо, що відповідно до п.п. 39.5.4.1 п.п. 39.5.4 п. 39.5 ст. 39 Податкового кодексу України, у разі застосування платником податків під час здійснення контрольованих операцій умов, що не відповідають принципу "витягнутої руки", та/або не відповідають розумній економічній причині (діловій меті), платник податків має право самостійно провести коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов'язань за умови, що це не призведе до зменшення суми податку, що підлягає сплаті до бюджету, розрахувавши свої податкові зобов'язання відповідно до:

максимального значення діапазону цін (рентабельності), якщо ціна / показник рентабельності контрольованої операції була вище максимального значення діапазону цін (рентабельності); та/або

мінімального значення діапазону цін (рентабельності), якщо ціна / показник рентабельності контрольованої операції була нижче мінімального значення діапазону цін (рентабельності).

Якщо платник податків не скористався своїм правом або коригування не здійснено належним чином (наприклад, не в повному обсязі), то розрахунок податкових зобов’язань проводиться в ході контрольно-перевірочних заходів з врахуванням значення медіани ринкового діапазону цін (рентабельності).