Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За яких умов податковий орган зобов’язаний зареєструвати податкову декларацію платника податків?

опубліковано 20 березня 2023 о 12:14

Центральне міжрегіональне управління ДПС  по роботі з великими платниками податків нагадує, що вимоги до подачі платником податків податкової звітності визначені статтею 49 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Відповідно до п. 49.9 ст. 49 ПКУ за умови дотримання платником вимог ст. 49 ПКУ посадова особа контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов’язана зареєструвати податкову декларацію платника датою її фактичного отримання контролюючим органом.

Таким чином, податкова декларація вважається прийнятою:

За наявності на всіх аркушах, з яких складається податкова декларація, відмітки (штампу) контролюючого органу, яким отримана податкова декларація, із зазначенням дати її отримання, або квитанції про  прийняття  у разі її подання засобами електронного зв’язку ( п.п. 49.9.1 п.49.9 ст.49 ПКУ).

У разі якщо контролюючий орган із дотриманням вимог п. 49.11 ст. 49 ПКУ не надає платнику податків повідомлення про відмову у прийнятті податкової декларації або у випадках, визначених п. 49.9 ст. 49 ПКУ, не надсилає його платнику податків у встановлений цією статтею строк (п.п. 49.9.2 п. 49.2 ст. 49 ПКУ).

Тобто, дата подання декларації, зазначена в податковій декларації (яка є обов’язковим реквізитом згідно п. 48.3 ст. 48 ПКУ) повинна  відповідати даті її фактичного отримання податковим органом.