Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо нових форм ПН/РК та податкової звітності з ПДВ

опубліковано 20 березня 2023 о 13:17

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що починаючи з 01.04.2023 набирає чинності наказ Міністерства фінансів України від 28.12.2022 № 463 «Про внесення змін до деяких нормативно – правових актів Міністерства фінансів України», яким затверджено нові форми. Застосування нових форм починається з:

01.04.2023 – для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних. Тобто, з цієї дати реєстрація в Єдиному реєстрі податкових накладних відбувається лише за новою формою (в тому числі і податкових накладних та розрахунків коригування із датою складання до 01.04.2023);

01.05.2023 – для звітності з податку на додану вартість. Тобто, податкова декларація з податку на додану вартість та додатки до неї подаються за новою формою починаючи із звітного (податкового) періоду за квітень 2023. Водночас, з цієї дати за новою формою подається уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Згідно з внесеними змінами до Порядку заповнення податкової накладної, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307 з’явився новий тип причин при складанні податкових накладних, особливості їх заповнення викладені в п.10 – 15 цього Порядку та додано тип причини 21 «Складена на постачання послуг отримувачу (покупцю) нерезиденту, місце постачання яких розташоване на митній території України».

Порядок № 1307 доповнено нормою, що у разі складання податкової накладної за операціями з постачання послуг отримувачу (покупцю) нерезиденту, місце постачання яких розташовано на митній території України, у графі «Отримувач (покупець)» зазначаються найменування нерезидента та через кому країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «500000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється. Аналогічні правила заповнення встановлено і для розрахунку коригування до такої податкової накладної.

До Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21 додано, що для платників податку, які заповнюють рядок 5 Декларації з податку на додану вартість, підприємств (організацій) осіб з інвалідністю та платників податків, які одночасно відповідають критеріям, визначеним п. 68 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу, обов’язковим є подання Додатку 5.

Крім того, необхідно стежити за оновленням програми М.Е.Doc для отримання доступу до нових форм податкової накладної (ідентифікатор форми – J1201014), декларації з податку на додану вартість (Ідентифікатор форми – J0200124).