Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПДВ: оподаткування операцій з постачання товарів, перелік яких затверджений Постановою КМУ №224, якщо відвантаження товарів відбулося до 01.07.2023, а оплата здійснюється бюджетними коштами після зазначеної дати

опубліковано 10 жовтня 2023 о 09:53

Центральне міжрегіональне управління по роботі з великими платниками податків нагадує, що з 01.07.2023 у зв’язку із завершенням дії карантину, припинено дію норм Податкового кодексу, якими на період дії карантину встановлювалися окремі пільгові режими оподаткування. Зокрема, скасовано встановлений п.71 підрозділу 2 Розділу ХХ Податкового кодексу, режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання на митній території України товарів, перелік яких затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 №224 (далі – Постанова №224).

Відповідно до п.187.7 ст.187 Податкового кодексу, датою виникнення податкових зобов’язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на рахунок платника податку в банку/небанківському надавачу платіжних послуг або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов’язаннями перед бюджетом.

На дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений Податкового кодексу термін (п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу).

Враховуючи зазначене, якщо оплата товарів здійснюється за рахунок бюджетних коштів, то датою визначення податкових зобов’язань за операціями з постачання таких товарів є дата зарахування таких коштів на рахунок платника податку – постачальника.

Якщо відвантаження товарів, перелік яких був затверджений Постановою №224, відбулося до 01.07.2023, а зарахування на рахунок постачальника бюджетних коштів в оплату вартості таких товарів відбулося починаючи з 01.07.2023, то на дату отримання бюджетних коштів постачальник зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ за відповідною ставкою (7 або 20 відсотків).

Зазначаємо, що  інформація розміщена на загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі Державної податкової служби України за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40563