Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо внесення змін до Податкового кодексу України

опубліковано 23 квітня 2024 о 09:36

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що 16 березня 2024 року набрали чинності окремі норми Закону України від 23 лютого 2024 року №3603-ХІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» (далі- Закон №3603), зокрема щодо скасування відповідальності за помилкову сплату платником податків грошового зобов`язання на інший бюджетний рахунок за умови своєчасної сплати грошового зобов`язання до бюджету.

Законом №3603 внесено зміни до Податкового кодексу України (далі-Кодекс), так, пункт 112.8 Кодексу доповнено підпунктом 112.8.81, згідно з яким обставиною, що звільняє від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, є помилкова сплата платником податків, у тому числі податковим агентом, грошового зобов'язання на інший бюджетний рахунок (без порушення законодавчо визначеного строку сплати податку або узгодженої суми грошового зобов'язання до бюджету). Умовою підтвердження таких обставин є вчинення платником дій, передбачених статтею 43 Кодексу, щодо повернення помилково сплачених грошових зобов'язань.

Також  ст. 129 Кодексу доповнено підпунктом 129.9.8., в якому зазначається, що  пеня не нараховується, а нарахована пеня підлягає анулюванню у разі помилкової сплати платником податків, у тому числі податковим агентом, грошового зобов'язання на інший бюджетний рахунок (без порушення законодавчо визначеного строку сплати податку або узгодженої суми грошового зобов'язання до бюджету). Умовою підтвердження таких обставин є вчинення платником дій, передбачених статтею 43 цього Кодексу, щодо повернення помилково сплачених грошових зобов'язань.